Pepijn van Rooij

Performance Community – Stikstofuitstoot

Een reactie plaatsen

Stikstof is een gas dat overal om ons heen is. In hoeverre stikstof schadelijk is, hangt af van de hoeveelheid. Volgens ons zit een bepaald soort stikstof ook in organisaties. Deze ‘materie’ is door de verstikkende werking voor met name de jonge talenten bijzonder schadelijk. Zij lopen in organisaties altijd tegen obstakels aan waar zij met geen mogelijkheid omheen kunnen: ‘stikken of slikken’.

 

Nieuwe zuurstof

Hoe creëer je nu als organisatie ‘nieuwe zuurstof’ voor de ambitieuze medewerkers?

  1. Zorg voor een missie. Zonder een toekomstvisie heeft een team niets om zijn schouders onder te zetten. Zonder een collectieve ambitie, oftewel de missie van een organisatie, krijg je geen juiste strategie en dus ook geen initiatieven. Een gemis aan visie en missie werkt verstikkend.
  2. In omvangrijke organisaties dienen de commissarissen contact op te zoeken met het tweede echelon. Contacten met de talenten in de lagen onder het management bieden veel meer inzichten en levert bovendien extra informatie op: daar zit de zuurstof van elke organisatie.
  3. Leg nieuwe wegen open. Stikstofuitstoot ontstaat door het aanhouden van oude regels: ‘oud denken en oud doen’ moet plaats maken voor ‘nieuw denken en nieuw doen’.
  4. Maak van innovatie een prioriteit. De kracht van innovatie (zuurstof voor organisaties) krijgt een plek door een koppeling te maken van het menselijk vernuft en het vermogen van de mens om zich aan veranderende omstandigheden aan te passen. Hiermee benut je de passie van ambitieuze mensen.
  5. Vorm een coalitie. Vorm een samenwerkingsverband tussen de leiders / visionairs van de organisatie en de innovators. Deel de verantwoordelijkheid en de erkenning met alle belangrijke spelers.
  6. Trek vrijwilligers aan. Het zal je verbazen wat mensen bereid zijn om te doen zonder ervoor te worden betaald. Vaak leveren vrijwilligers een even grote bijdrage als het innovatieteam zelf. De beste vrijwilligers vind je intern, in je eigen onderneming. Zij zullen zich inzetten omdat ze geloven in de visie en de missie. Daarin schuilt immers de toekomst van de onderneming en die willen zij helpen opbouwen. Zij helpen obstakels (processen waarop management blijft leunen en sturen) te omzeilen, aanvullende middelen aan te trekken en problemen op te lossen.
  7. Geef niet op. Ga volop voor verandering. Een initiatief kan met veel kabaal van start gaan maar na een paar maanden stil vallen omdat de meeste belangrijke partijen in de organisatie weer zijn overgegaan tot de orde van de dag. Iedereen is druk met de ‘shit van gisteren’.  De echte maatstaf voor succes is het aantal experimenten dat je in een dag kunt doen.

 

Tips uit één van onze bouwstenen

Uit de bouwsteen “Leven met verandering”: Mensen met passie kunnen de wereld ten goede veranderen (Steve Jobs).

 

Stelling / Wisecrack / Oneliner

Winst is als zuurstof. Je kunt niet zonder. Maar als zuurstof een doel wordt ben je longpatiënt (Fons Trompenaars).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s