Pepijn van Rooij

Performance Community – Zelfbeheersing

Een reactie plaatsen

In verschillende plaatsen in Nederland zijn er rellen geweest. Stel één van de relschoppers is een medewerker, collega, baas of klant. Wat doe je dan?

Het is beter om medewerkers, collega’s of bazen geen klap te geven als je je aan ze ergert. En klanten al helemaal niet. Zelfbeheersing is een schone zaak. En goed voor je carrière. Wat te doen als je je groen en geel ergert aan iemand? Het Britse HR-adviesbureau The Mind Gym geeft onder meer de volgende tips:

Plaats je ergernis in het juiste perspectief

Probeer moeilijkheden niet meer als iets irritants te zien: wat er als een probleem uitziet, is misschien gewoon een natuurlijk onderdeel van je werk. Elk werk heeft zijn lastige klanten en in elke baan kom je vervelende collega’s of klanten tegen.

Laat de eikels niet winnen

Als mensen doelbewust proberen je op te fokken, stop je ze alleen door anders te reageren dan ze verwachten. Glimlach vriendelijk, stel je voor dat je Gandhi bent en bezig bent met een oefening in geweldloos verzet. Ze zullen zich snel richten op dankbaardere slachtoffers.

Take a break

Ga even wat anders doen. Doe een work-out in de sportzaal, neem een massage, maak een stevige wandeling: het fris je op en daarna kun je de hele wereld weer aan.

Verander één ding

Analyseer het probleem en probeer één ding te vinden dat je kunt doen om er iets aan te veranderen. Pak het meteen aan en ga net zolang door tot je resultaat hebt.

Laat het gaan

Mensen en dingen zijn zoals ze zijn. Waardeer mensen en dingen om wat ze zijn in plaats van je te ergeren aan wat ze niet zijn.

Blaas stoom af

Praat met vrienden, geliefden of collega’s die er niet bij betrokken zijn. Los de situatie daarna op.

Stel de vraag

Wat is nou helemaal het ergste wat er kan gebeuren? Maak het belachelijk en lach erom. Dingen zijn uiteindelijk nooit zo erg als je denkt.

Vergeet niet

Niets is eeuwig, het gaat over. Doet dit er over een week, maand of jaar nog toe?

Tips uit één van onze bouwstenen

Uit de bouwsteen “Conflict managen”: Serious problems can’t be solved by just talking about them (Nigel Short).

Stelling / Wisecrack / Oneliner

Het lastige van niets doen is dat je niet weet wanneer je ermee klaar bent.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s