Pepijn van Rooij

Performance Community – Capaciteit

Een reactie plaatsen

In een groot deel van Nederland is het elektriciteitsnet vol. Dit komt omdat de vraag naar en het aanbod van elektriciteit de afgelopen jaren explosief is gegroeid. En het elektriciteitsnet is niet even hard mee gegroeid. Maatregelen zijn noodzakelijk om te zorgen dat er in de toekomst voldoende ruimte blijft voor woningbouw, economische ontwikkeling en verduurzaming.

We maken een vergelijking met de maatregelen om deze netcongestie aan te pakken en mogelijke maatregelen om personeelskrapte aan te pakken:

  • Stroomnet beter benutten. Het stroomnet zit alleen tijdens piekmomenten vol. Netbeheerders sluiten contracten met grootverbruikers om op piekmomenten tijdelijk minder elektriciteit te gebruiken.
  • Personeelscapaciteit beter benutten. Geen aandacht meer voor complexe functiebeschrijvingen maar aandacht voor persoonlijke competenties van medewerkers waardoor zij alleen datgene doen wat bij hen past.
  • Stimulering van energiehubs: bedrijven stemmen lokaal hun elektriciteitsvraag en -aanbod op elkaar af waardoor er minder ruimte op het stroomnet nodig is.
  • Stimulering van flocks: op momenten dat iemands kwaliteiten nodig zijn, maakt men onderdeel uit van het team, waardoor de flexibiliteit toeneemt.
  • Huishoudens en bedrijven zijn in recordtempo aan het verduurzamen waardoor het net de komende jaren fors uitgebreid moet worden. De overheid stelt grond beschikbaar en vergunningen worden sneller verleend aan projecten waarmee het stroomnet wordt vergroot.
  • Verspilling van talenten wordt aangepakt door kompasgesprekken (wat wil iemand bereiken) en navigatiegesprekken (zitten wij op de juiste route naar de persoonlijke stip op de horizon). Men mag saai werk weigeren.
  • Slim laden en verduurzamen van woningen door apparaten aanstuurbaar te maken.
  • Door zelf je tijd, benodigde technieken, taken en team te bepalen voorkom je een burn-out.

Tips uit één van onze bouwstenen

Uit de bouwsteen “Productief werken”: Capaciteit is de sleutel tot efficiëntie, want alleen wanneer middelen in voldoende mate beschikbaar zijn, kan een systeem zijn volledige potentieel benutten.

Stelling / Wisecrack / Oneliner

Wetenschappers hebben ontdekt dat wij maar 15% van onze hersencapaciteit benutten. Als dat zo is dan benutten die wetenschappers ook maar 15% en wie zegt mij dan dat zo’n onderzoek klopt? (Theo Maassen).

Plaats een reactie